Köparbarometern: Rekordstarka boprisförväntningar i Stockholm

Köparna fortsätter att tro på stigande bostadspriser, visar Hemnets Köparbarometer i maj. Det är nu 46 procent som tror på stigande priser de kommande halvåret – en ökning med 2 procentenheter, jämfört med april.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Bland Hemnets besökare som planerar att köpa en bostad räknar nu 46 procent med stigande priser de närmaste sex månaderna. Samtidigt är det 13 procent som uppger att de tror på sjunkande priser. Vilket i stort sett är oförändrat sedan april. Det innebär en nettosiffra, skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande priser, på +34 procentenheter. En ökning med 1 procentenhet sedan april.

– Den förhållandevis starka bostadsmarknaden vi sett under våren fortsatte i april. Priserna fortsatte uppåt, vilket var väntat mot bakgrund av de höga prisförväntningarna hos köparna. Nu stärktes också prisförväntan ytterligare något här i maj. Senare i veckan får vi också räntebesked från Riksbanken vilket skulle kunna ge ytterligare stöd åt prisutvecklingen, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

I Stockholm är tron på stigande priser fortsatt som starkast. Nettosiffran var där +46 procentenheter i maj, en ökning med 8 procentenheter sedan april – och därmed på samma historiska nivå som i maj 2021.

Endast 8 procent av köparna i Stockholm tror nu på på sjunkande priser de kommande sex månaderna. Det är den lägsta nivån som noterats sedan Hemnets Köparbarometer startade 2017. 

Andel köpare som tror på: 

Stigande priser: 46,3 procent (44,7% föregående månad)

Sjunkande priser: 12,7 procent (12,4% föregående månad)

Oförändrade priser: 41,0 procent (42,9% föregående månad)

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 130 respondenter mellan 1-6 maj. 

Om Hemnets Köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostadspriserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.