Styrräntan kan sänkas under våren

Den 1 februari meddelade Riksbanken att man håller styrräntan oförändrad på 4 procent. Samtidigt nämnde de för första gången på länge en kommande räntesänkning, kanske redan till våren.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Riksbankschef Erik Thedéen. Pressbild: Sveriges Riksbank. Fotograf: Johanna Hanno.

Beskedet om en oförändrad styrränta var i linje med vad de allra flesta bedömare trodde. Inflationen är fortsatt för hög, även om den nu faller brett i både Sverige och många andra länder. Det talar för att vi kommer allt närmare en räntesänkning. 

Kan bli en sänkning under våren

Att vi närmar oss en sänkning var också tydligt i Riksbankens kommunikation. Riksbanken meddelar att om utsikten för inflationen fortsätter vara gynnsam är det inte uteslutet att styrräntan kan sänkas under det första halvåret.

Flera av storbankerna räknar med att styrräntan börjar sänkas under våren, och att sänkningarna därefter kommer i rask takt under resten av året. Enligt många prognoser kommer styrräntan vid årsskiftet ligga mellan 2,5 och 3 procent.

Styrräntan är Riksbankens främsta verktyg för att bekämpa inflationen, och är direkt avgörande för hushållens bolåneräntor. De obundna bolåneräntorna som bankerna erbjuder ligger normalt ungefär 1,5 procentenheter över styrräntan, och mindre förändringar av styrräntan får stor effekt på bolånetagarnas räntekostnader. För ett hushåll med ett bolån på tre miljoner kronor innebär en förändring med 0,25 procentenheter 625 kronor mer eller mindre i ränteutgift per månad före skatteavdrag.

Nästa räntebesked från Riksbanken kommer den 27 mars.