Så ska du tänka kring boräntan just nu

I en tid med ett svårtolkat ränteläge står många inför valet mellan rörlig och bunden bolåneränta. Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, delar sina tips på hur du ska tänka just nu. 

Borde man binda räntan 2024? Bild: Länsförsäkringar.

Under de senaste två åren har allt fler bolånetagare valt rörlig ränta. I februari var det 84 procent som valde rörlig ränta hos bankens kunder, enligt ny statistik från Länsförsäkringar. 

– Det kan sannolikt förklaras av att många förväntar sig att de rörliga räntorna kommer att minska betydligt under året, och att man då inte vill låsa in sina räntekostnader på höga nivåer, säger Stefan.

En av de vanligaste frågorna som Stefan och hans kollegor får just nu, är den om rörlig eller bunden ränta. När du ska bestämma bindningstider på dina bolån bör du inte bara ta det som är billigast, utan göra en grundlig genomgång av hur din livssituation ser ut nu, och kan tänkas bli de kommande åren.

Är du på bostadsjakt? Använd Länsförsäkringars bolånekalkyl och räkna ut hur mycket du kan låna för att köpa din drömbostad.

Bunden ränta – om du har små marginaler

Hushåll med mindre marginaler påverkas mer av förändrade ränteutgifter. Därför kan det vara smart att binda räntan på en större del av dina bolån. Om du vet vad du har att röra dig med varje månad kan du lättare planera din ekonomi. 

Det är bra att känna till att bolån med längre bindningstid inte är lika flexibla. Ska de lösas ut i förtid, exempelvis om du köper en ny bostad vid en separation, kan du behöva betala ränteskillnadsersättning.

Rörlig ränta – om du har goda marginaler

Hushåll med stabila inkomster och utgifter med goda marginaler påverkas inte i samma grad av förändrade ränteutgifter. Därför har du råd att ta större risk, genom att exempelvis välja 3-månadersränta (så kallad rörlig ränta) på en större andel av dina bolån. Historiskt sett har kort bindningstid gett lägre ränteutgifter än lån med långa bindningstider. 

Testa Länsförsäkringars bolånekalkyl och se hur mycket du kan låna.

Dela upp ditt bolån 

Samtidigt behöver det ena inte utesluta det andra. Du kan också välja att dela upp lånet i olika delar och bindningstider. Fördelen med det är att riskerna sprids, och du behöver inte lägga om alla lån samtidigt. 

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Bild: Länsförsäkringar.

– Om du väljer 3-månaders bindningstid har du stor frihet men räntan kan variera mycket. Bunden ränta är ofta dyrare än rörlig ränta, men ger å andra sidan en trygghet i att du i förväg vet hur stor räntekostnaden blir, säger Stefan.

Då sänks räntan 

Länsförsäkringars prognos är att Riksbanken kommer att sänka styrräntan framåt sommaren, och i december 2025 antas de rörliga bolåneräntorna ligga runt 3,25 procent. Samtidigt väntas det ta ett tag innan de rörliga räntorna blir lägre än de bundna räntorna.

Planerar du en bostadsaffär – hur ska du tänka som köpare eller säljare? Länsförsäkringars experter ger sin prognos över bostadsmarknaden och bolåneräntor för 2024.