Fem vanliga frågor när du är förstagångsköpare

Ska du köpa din första bostad? Låt Nordax Bank guida dig genom processen! Här har vi samlat svaren på alla de brännande frågorna vi tror att du har inför bostadsköpet.

Det finns många saker att ha koll på när du köper bostad för första gången. Bild: Nordax Bank.

1. Vad krävs för att köpa en bostad?

För att kunna köpa en bostad måste du ha en kontantinsats som utgör minst 15 procent av bostadens pris. Det innebär att du kan ansöka om bolån på högst 85 procent av bostadens värde. För att ta ett bolån behöver du vara 18 år gammal och de flesta banker kräver att du har ett fast jobb. Har du en annan typ av jobbsituation? Hos Nordax Bank kan du ansöka om bolån även om du är projektanställd, vikarie eller frilansare.  

Läs mer om bolån för dig utan fast anställning.

2. Hur mycket pengar kan jag låna?

Det är upp till banken att bestämma hur stort bolån du får, beroende på inkomst och om du har eventuella tidigare lån. När du ansöker om bolån gör banken en så kallad kvar-att-leva-på-kalkyl, för att se om du har råd med bolånet om räntan stiger eller om din inkomst ändras. Det är ett bra sätt att se hur mycket som du får låna. Ett generellt riktmärke är att du som mest får låna 4-6 gånger hushållets årsinkomst (innan skatt). 

Svårt att få bolån? Läs mer här.

3. Vad bör jag veta om bostaden innan köpet?

Du ansvarar för att upptäcka eventuella fel i bostaden, därför är det bra att undersöka bostaden noga. En ytterligare sak är att titta på vilka renoveringar som gjorts, speciellt i badrum och i kök. När du köper en bostadsrätt köper du ett medlemskap i en bostadsrättsförening. Det är därför viktigt att ta reda på om brf:ens ekonomi är bra. I årsredovisningen kan du titta lite extra på saker som:

  • Hur stora är lånen per kvadratmeter? Under 5 000 kronor per kvadratmeter räknas som bra, över 10 000 räknas som högt. 
  • Hur stor är föreningen? En mindre förening innebär en högre risk då färre hushåll delar på gemensamma kostnader. Om en brf består av mindre än 10 lägenheter räknas den som liten. 
  • Finns planerade renoveringar eller stambyten? Det kan innebära att avgiften höjs i föreningen. 
  • Hur stora är räntekostnaderna, och hur länge är lånen bundna? Då räntekostnaderna ofta har störst påverkan på månadsavgiften är det bra att ha koll på dessa.

Är det ett bra läge att köpa bostad nu? 

Det är svårt att sia om hur bostadsmarknaden kommer att se ut framöver. Något vi dock kan säga med säkerhet är att bostadsmarknaden historiskt sett haft en uppåtgående trend – oavsett nedgångar. Ett bra tips är att satsa på en bostad som du har råd att bo i länge, oavsett faktorer som räntehöjningar eller om din ekonomi ändras.

Kan jag skriva kontrakt när jag fått ett lånelöfte? 

Ett lånelöfte är inte ett bindande löfte, utan mer en indikation på hur mycket du får låna. Därför är det viktigt att du kontaktar banken när du vunnit budgivningen för att se om banken beviljar lånet. Har du fått nej från din bank? Nordax Bank omprövar gärna beslut och gör individuella bedömningar av alla låneansökningar.

Sa banken nej till bolån? Nordax Bank kan ompröva beslutet.