Flytta ihop? Därför ska ni skriva samboavtal
Ska du och din partner flytta ihop? Innan ni gör det kan det vara bra att skriva ett samboavtal, då slipper ni onödiga konflikter och tuffa beslut om ni i framtiden väljer att separera.
Innan du och din partner flyttar ihop kan det vara bra att skriva ett samboavtal. Bild: Nordax Bank.
När man flyttar ihop med sin partner är det få som tänker på vad som skulle kunna hända vid ett dödsfall, eller om ni en dag går isär. Därför är det bra att gå igenom livets svåra stunder när ni är som lyckligast för att undvika eventuella konflikter.
Detta gäller om ni är sambo
Om du och din partner flyttar ihop utan att skriva ett samboavtal är det sambolagen som gäller. Sambolagen gäller två personer som bor tillsammans och har ett gemensamt hushåll. Det finns dock inget krav på att ni ska vara folkbokförda på samma adress.
Bolån utan fast anställning? Klicka här om du vill läsa mer.
Viktigast i sambolagen är reglerna kring bodelning. Det innebär att ni delar lika på samboegendomen, det vill säga bostad och bohag (möbler) som ni skaffat för gemensamt bruk. Här är det viktigt att komma ihåg att det inte spelar någon roll vem av er som betalat för bostaden eller möblerna. Allt som tillhör bostaden delas lika.
Fritidshus, eget sparande, båt och bil tillhör inte bostaden och innefattas därför inte av sambolagen.
En bodelning blir först aktuell vid en separation. För att det ska ske måste en av parterna kräva det inom ett år från att samboskapet tar slut.
Behöver du hjälp med bolån – läs mer här.
Vad innebär ett samboavtal?
Som sambos har ni möjlighet att avtala bort sambolagens regler. Om ni själva vill bestämma vad som ska gälla för er relation måste ni aktivt avtala bort sambolagen, genom ett samboavtal. Samboavtalet kan avtala bort sambolagen helt eller delvis.
I många fall vill man inte dela allt lika vid en eventuell separation. Om en av er köpt lägenheten kan ni exempelvis specificera att sambolagens regler inte ska gälla för bostaden. Det är viktigt att komma ihåg att kontraktet måste vara skriftligt och skrivas under av båda parter för att gälla.
Det finns flera sätt att skriva ett samboavtal på. Du kan bland annat hämta en gratis mall online, ta hjälp av en jurist eller skriva ett själva. Om ni väljer att skriva ett avtal själva är det viktigt att ha med följande punkter:
- Vilka ägodelar ska vara enskild egendom
- Vilken samboegendom ska vara enskild
- Vad händer med bostaden