Så får du koll på brf:ens ekonomi
För många är bostadsköpet den största investeringen, men få lägger tid på att kolla bostadsrättsföreningens ekonomi. Att granska brf:ens ekonomi är viktigt för undvika en dålig bostadsaffär – och här går vi igenom hur du gör.
Det finns mycket att ha koll på när du köper en bostad. Bild: Nordax Bank.
Stor eller liten bostadsrättsförening?
En bostadsrättsförening räknas som liten om den består av mindre än 10 lägenheter. Köper du en bostad i en mindre förening innebär det ofta en större risk än om du köper bostad i en större förening. Det beror på att färre hushåll delar på gemensamma kostnader, exempelvis lån och stambyten. Därför är det viktigt att du kollar med banken innan du skriver kontrakt.
Behöver du hjälp med bolån? Läs mer här.
Äkta eller oäkta bostadsrättsförening?
En brf klassas som oäkta om mer än 40 procent av föreningens intäkter kommer från hyreslägenheter, hyreslokaler eller från företag som äger bostadsrätter i föreningen. Olika skatteregler skiljer äkta och oäkta föreningar åt. Har du en bostad i en oäkta förening betalar du 30 procent i vinstskatt, kontra 22 procent i en äkta förening. Ofta kan det vara lägre eller ingen månadsavgift alls i en oäkta förening, som du kan bli förmånsbeskattad för. De flesta föreningarna är dock äkta.
Låga eller höga lån i föreningen?
När du ska köpa en bostad är det bra om föreningen inte har för stora skulder. Det kan du enkelt undersöka genom att titta på lån fördelat på boarea. Den informationen hittar du i början av årsredovisningen. Du kan också räkna ut det på egen hand genom att leta upp brf:ens totala skuld och dela med föreningens totala boyta. En skuld om 5 000 kronor per kvm anses bra, medan en skuld över 10 000 kronor per kvm anses vara mindre bra.
Hur stora är räntekostnaderna?
Ofta är räntekostnaderna de största utgifterna och har därför störst påverkan på månadsavgiften. Kolla efter Resultaträkningen i årsredovisningen och jämför Räntekostnader med Nettoomsättningen (intäkterna). En bra måttstock är att räntekostnaderna bör ligga på omkring 15-20 procent av omsättningen.
Bolån utan fast anställning – så går det till.
Är intäkterna större än utgifterna?
I resultaträkningen ser du inte bara räntekostnaderna, utan även om brf:en har gått med vinst eller förlust under året. Här redovisas vad för utgifter föreningar har och var intäkterna kommer ifrån. Ett negativt resultat behöver inte betyda att bostadsrättsföreningen har dålig ekonomi och därför är det viktigt att ta reda på anledningen till minussiffrorna. Beror det negativa resultatet på att föreningen genomfört en större renovering? I det fallet är det antagligen en bra investering. Är däremot räntekostnaderna höga kan det vara läge att ta reda på hur planen ser ut framöver för att sänka dem.
Tomträtt eller äganderätt?
Det är inte ovanligt att en brf hyr marken från kommunen som huset står på genom en så kallad tomträtt. Om kommunen höjer hyran innebär det att föreningen får ökade kostnader, vilket ofta leder till högre månadsavgift. Har föreningen istället äganderätt så äger de marken och betalar därför ingen hyra till kommunen. Därför är det ofta en fördel om föreningen äger marken.