Så fungerar förhandsbud

”Borttagen före visning” – känner du igen dig? Då är du inte ensam! Många bostäder säljs genom förhandsbud. Tillsammans med Nordax Bank ger vi våra bästa tips för att lyckas med bostadsköpet – utan budgivning. 

Ett bostadsköp utan budgivning en snabbare affär som innebär mindre stress för säljare och köpare. Bild: Nordax Bank.

Det finns mycket att tänka på om du är på jakt efter ett nytt boende. Om du letar bostad i ett attraktivt område är sannolikheten större att det blir en budgivning med flera budgivare och ett högre slutpris. I det fallet kan det därför vara smart att lägga ett bud innan visning, ett så kallat förhandsbud. 

Det finns inga garantier att ett förhandsbud ger ett billigare pris, jämfört med en budgivning. Däremot är ett bostadsköp utan budgivning en snabbare affär som innebär mindre stress för säljare och köpare. Även om du lägger ett förhandsbud är det viktigt att du har koll på vad bostaden och dess läge är värt, så att du inte gör en dålig affär. 

Svårt att få bolån? Läs mer här!

Hur lägger jag ett förhandsbud? 

När du har hittat en bostad du gillar kontaktar du mäklaren och ber om att få titta på bostaden före ordinarie visning. Om lägenheten motsvarar dina förväntningar och säljaren accepterar ditt förhandsbud så skriver ni köpekontrakt kort därpå. Först när du skrivit på köpekontraktet är bostaden din. 

Läs mer om bolån för dig utan fast anställning. 

Vad är ett rimligt förhandsbud? 

För att öka dina chanser att få bostaden bör förhandsbudet vara något högre än utgångspriser. Exakt hur högt bud du ska lägga beror på faktorer som skick, läge och din egen ekonomi. Därefter är det viktigt att ha gjort research på liknande bostäder i området innan du lägger ett förhandsbud. Tycker du att utgångsbudet är för högt kan du såklart lägga ett lägre bud och höja om säljaren kommer med ett högre motbud. 

Vad gör jag om vi inte kommer överens om priset? 

Om du och säljaren inte lyckas komma överens om ett pris är alternativet att vänta till ordinarie visning och därefter eventuell budgivning. Då kan du exempelvis dra tillbaka ditt förhandsbud och låta någon annan spekulant lägga det första budet. Vill du skrämma iväg andra potentiella budgivare? Då är en annan strategi att stå kvar vid ditt tidigare bud.

Sa banken nej till bolån? Nordax Bank kan ompröva beslutet.