Oförändrad styrränta – det innebär det för dig

Riksbanken har meddelat att de håller styrräntan oförändrad på 4 procent. Efter åtta riksbanksmöten i rad med räntehöjningar har trenden nu brutits – och många menar nu att vi därmed nått räntetoppen.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Riksbankschef Erik Thedéen. Pressbild: Sveriges Riksbank. Fotograf: Johanna Hanno.

I slutet av april 2022 började Sveriges Riksbank höja styrräntan, och man gick då från en styrränta på 0 till 0,25 procent. Sedan dess har Riksbanken höjt räntan vid åtta raka tillfällen. Men nu beslutar man alltså om en paus av höjandet, trots att inflationen, mätt som KPIF, för oktober var 4,2 procent. Att jämföra med Riksbankens inflationsmål som är på 2 procent.

Flaggar för ny höjning

Riksbanken konstaterar att inflationen fortsatt är för hög, men att den sjunkit och inflationstrycket tydligt dämpats. Det ligger till grund för beslutet att lämna styrräntan oförändrad på 4 procent. Samtidigt flaggar man för att det kan komma en ny höjning redan vid nästa möte i februari.

Med en styrränta på 4 procent har de större bankerna den senaste tiden haft en listränta för rörliga bolån på mellan 5 och 6 procent. Denna nivå är något som, i och med Riksbankens besked, sannolikt kommer att bestå ett tag framöver.

För den med bolån på 3 miljoner kronor innebär en bolåneränta på 5 procent en månadsutgift före ränteavdrag på 12 500 kronor. En höjning på 0,25 procentenheter, som vissa experter förutspått, hade inneburit en ökad ränteutgift på 625 kronor per månad före skatteavdrag.

”Positivt signalvärde”

– För bostadsmarknaden får detta besked ses som positivt. Avvaktan hos både köpare och säljare har varit stor under lång tid, delvis till följd av osäkerheten kring räntan. Osäkerheten kommer till viss del fortsatt finnas kvar och Riksbanken betonar att det mycket väl kan komma nya räntehöjningar framöver. Men generellt kommer detta ändå ha ett visst positivt signalvärde som gör att fler aktörer vågar agera i något högre utsträckning, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Nästa räntebesked från Riksbanken kommer den 1 februari 2024. Då har också ny information kring bland annat inflationsutvecklingen för november och december redovisats. Vilket blir viktigt för kommande beslut.