Så ska du tänka på bostadsmarknaden just nu
Efter två år med hög inflation och räntehöjningar börjar det äntligen ljusna på bostadsmarknaden. Siffror från Länsförsäkringar visar att närmare hälften av svenskarna tror på ökade bostadspriser det närmaste året.
– Optimismen är motiverad och bostadspriserna lär öka under det kommande året, från hittills modesta prisökningar i år, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Bild: Länsförsäkringar.
Nästan hälften av svenskarna, 49 procent, tror på stigande bostadspriser det närmaste året. Det är nu 43 procentenheter fler som tror på stigande än sjunkande bostadspriser, visar Länsförsäkringars Boprisbarometer*.
– På ett års sikt är det mycket troligt att den rörliga bolåneräntan går ner en bra bit från dagens nivåer, som ger klirr i kassan. Om bolåneräntan minskar med exempelvis en procentenhet ger det runt 2 500 kronor lägre räntekostnader i månaden, om man har tre miljoner kronor i bolån. De lägre räntekostnaderna kommer underlätta bostadsköp på högre prisnivåer, säger Stefan Westerberg.
Länsförsäkringars Boprisbarometer minskade visserligen med åtta procentenheter från mätningen i juni månad, men andelen svenskar som tror på högre bostadspriser har generellt sett ökat sedan början av 2023. Samtidigt har andelen som tror på lägre priser också successivt minskat.
Är du på bostadsjakt?Använd Länsförsäkringars bolånekalkyl och räkna ut hur mycket du kan låna för att köpa din drömbostad.
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Bild: Länsförsäkringar.
Mycket talar för en mer aktiv bostadsmarknad framöver, men här och nu kan det vara svårt att veta hur man ska agera. Här ger Länsförsäkringar sina fem bästa tips för dig som är på bostadsjakt.
1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Om du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.
2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i ekonomin är det bra att planera ditt bostadsköp utifrån hur en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.
Räkna ut hur mycket du kan låna med Länsförsäkringars bolånekalkyl.
3. Sälj först – köp sen
Om du ändå känner dig osäker: sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.
4. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.
5. Titta på nyckeltalen för brf:er
Sedan 2023 finns det lagkrav för bostadsrättsföreningar att redovisa nyckeltal i sina årsredovisningar. Tanken är att det ska bli lättare för dig att förstå hur en bostadsrättsförening mår ekonomiskt. Ett nyckeltal är exempelvis ”räntekänslighet” som anger hur många procent årsavgifterna skulle behöva höjas om räntan på föreningens lån stiger med en procentenhet. Här är en låg siffra att föredra.
LF står redo att hjälpa dig med bolån när det är dags.
*Boprisbarometern avser differensen (nettotalet) i procentenheter mellan andelen hushåll som tror på högre bostadspriser om ett år jämfört med andelen som tror på lägre bostadspriser. Datainsamlingen, med statistik från Infostat, har gjorts med hjälp av en slumpmässigt rekryterad webbpanel med 1 500 svarande. Den senaste mätningen gjordes mellan den 12 augusti och 20 augusti 2024.