Rekordlåg marknad för fritidshus

Under pandemin ville alla ha ett fritidshus – och många slog till. Nu visar statistik från Hemnet att aktiviteten på fritidshusmarknaden var rekordlåg under 2023. Trots det steg priserna i fem län.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Under pandemin var efterfrågan på fritidshus rekordhög. Det ledde till både stigande priser och rekordmånga försäljningar. Sedan dess har både prisutvecklingen och aktiviteten tydligt mattats av. Antalet sålda fritidshus minskade 2023 med 16 procent, och var 38 procent lägre jämfört med 2021. Totalt såldes det 4 932 fritidshus under året, vilket är det lägsta antalet noterade försäljningar sedan 2013 eller så långt tillbaka som Hemnet har en sammanhängande tidsserie. 

En del i det minskade antalet försäljningar av fritidshus är också den stora minskningen av antalet publicerade fritidshus under året. Under 2023 publicerades det 5 770 fritidshus på Hemnet. En minskning med 20 procent sedan 2022, och 36 procent jämfört med 2021.

Där har priserna stigit

Den lägre aktiviteten på fritidshusmarknaden syns över hela riket, men prismässigt är det stora skillnader mellan länen. Högst priser på fritidshus är det i Jämtland och Stockholms län, där genomsnittspriset 2023 var knappt 3 miljoner kronor. Det är mer än tre gånger så högt jämfört med Örebro län, det län där priserna är lägst. Där såldes i genomsnitt fritidshuset för drygt 900 000 kronor under 2023. Stockholm och Jämtland är också två av de fem länen där priserna på fritidshus steg under 2023. 

Antalet sålda fritidshus har minskat i alla län jämfört med år 2022. Minskningen är störst på Gotland. Där såldes det under 2023, 73 fritidshus, 44 procent färre än under 2022.

– Aktiviteten på fritidshusmarknaden har varit ovanligt låg under 2023. Framför allt som en effekt av det tuffare ekonomiska läget som pressat hushållens ekonomi och köpkraft, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg. 

Han fortsätter: 

– Det sannolikt en naturlig följd av den ovanligt höga aktiviteten, med rekordhög efterfrågan på fritidshus, som vi hade under pandemin. Då var inte bara antalet försäljningar rekordhögt, utan även antalet publicerade fritidshus. Framför allt berodde det på att många fritidshusägare som då gick i säljtankar passade på när efterfrågan ökade.

Datat baseras på inrapporterade försäljningar till Hemnet och inkluderar endast bostäder på andrahandsmarknaden. Även fritidshus som säljs som andelsboende eller vinterbonade fritidshus har exkluderats.