Sveriges hetaste villakommuner 2023

Ekonomisk oro och höga räntor har mattat av villamarknaden något, men intresset och efterfrågan är fortfarande högt i många av landets kommuner. En sammanställning av annonsklick på Hemnet visar att Stockholmskommuner dominerar listan för villor – och en pärla på Västkusten. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

För villor till salu på Hemnet är Lidingö är den mest klickade kommunen.

På plats ett hamnar Lidingö med ett genomsnitt på 11 417 antal klick per annons – följt av Sotenäs kommun. Det är generellt många Stockholmskommuner i topp tio. Förutom Lidingö, hittar vi även Danderyd, Sundbyberg och Nacka. 

I botten hittar vi flera norrländska landsbygdskommuner. Längst ner på listan med att genomsnitt på 2 675 klick/per annons ligger Bjurholm – följt av Gällivare och Storuman. De kommuner som är i botten är framförallt mindre kommuner med en liten befolkning. Under 2023 hade Bjurholm en fastboende befolkning på knappt 2 400 personer, vilket var lägre än det genomsnittliga antalet klick som en villaannons i kommunen fick. 

”En bra indikation på efterfrågan”

– Antal klick är generellt en bra indikation på efterfrågan på bostäder i ett område, vilket ofta också speglar prisnivån. I mindre kommuner är antalet klick och efterfrågan generellt lägre. Men här ska man också ha med sig att i ungefär två av tre inrikes flyttar, sker bostadsbytet inom kommunen. Så att en genomsnittlig villaannons i Bjurholms kommun leder till 2 600 klick samtidigt som det finns knappt 2 400 personer bofasta i kommunen, får anses vara en relativt hög siffra, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Lidingö hetaste villakommunen

Antalet klick på bostadsannonsen avspeglar efterfrågan på bostad – och ofta även prisnivån. Under 2023 var genomsnittspriset på en Lidingövilla 16,5 miljoner kronor, vilket är 18 gånger mer än genomsnittspriset för en villa i Bjurholm. 

Det är inte bara Stockholmskommuner som hamnar på topplistan, utan även kommuner med lägre prisnivåer. Däribland Lidköping och Ystad, där snittpriset för en villa i fjol låg på 2,9 respektive 3,8 miljoner kronor. 

Sveriges mest klickade kommuner:

Sveriges minst klickade kommuner:

Underlaget baseras på alla publicerade villor på Hemnet under 2023. Kommuner med färre än 20 villor publicerade under året har exkluderats ur sammanställningen.