Köparbarometern: Tron på stigande priser fortsätter öka

Av de tillfrågade köparna i Hemnets Köparbarometer i mars uppgav 40 procent att de tror på stigande priser de kommande 6 månaderna. Det är en ökning med 4 procentenheter sedan februari månads mätning – och den högsta nivån sedan januari 2022. Tron på stigande priser fortsätter därmed att öka för fjärde månaden i rad.

Andelen köpare som tror på sjunkande priser minskade samtidigt med 4 procentenheter. Från 19 procent i februari, till 15 procent i mars. Sammantaget innebär det en nettosiffra (skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på +26 procentenheter. En ökning för fjärde månaden i rad – och högsta nivån sedan januari 2022.

Andel köpare som tror på:

Stigande priser: 40,3 procent (36,7% föregående månad)

Sjunkande priser: 14,8 procent (19,3% föregående månad)

Oförändrade priser: 44,9 procent (44,0% föregående månad)

– Bostads­köparna blir allt mer övertygade om att bostads­priserna ska stiga samtidigt som den första räntesänkningen förväntas komma allt närmare. Nu börjar det också synas i prisutvecklingen med en prismässigt stark februarimånad. Det här fortsätter stärka bilden av att bostads­priserna har bottnat, säger Erik Holmbergmarknadsanalytiker på Hemnet.

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 264 personer mellan 1-4 mars, 2024.