Boprisförväntningarna ökar – ränteutsikter ger skjuts 

De stärkta förväntningarna på att Riksbanken kan börja med räntesänkningar har drivit upp boprisförväntningarna. Något som kan leda till ökad aktivitet på bostadsmarknaden, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, till Nyhetsbyrån Direkt.

Erik Olsson Bostadsindex (EOBi), som mäter visningsbesökares förväntningar på bopriserna har stigit kraftigt. I februari tror 39 procent på stigande priser de kommande åren, medan andelen som tror på sjunkande priser föll från 42 till 14 procent. 

Därmed har nettotalet stigit till 25 procentenheter från -27 procentenheter. Uppgången är lika stor som nedgången var i maj 2022 – när räntehöjningar startade, och Johan Nordenfelt pekar på en tydlig korrelation med Riksbankens agerande.

– De körde åtta höjningar och den nionde gången så pausade de och redan då andades folk ut lite grand. Sedan pausade de en gång till och då skiftade folk från att i stället för att vara rädda för kommande höjningar såg de fram emot kommande sänkningar, det är ett helt annat mindset, säger han till Nyhetsbyrån Direkt. 

Många räknar med räntesänkningar

Det är få som tror på en kommande räntehöjning, frågan är snarare när sänkningen startar –  och hur stor den blir. Men hur Riksbanken skulle indikera på framtida räntesänkningar spelar troligen större roll än när sänkningarna faktiskt blir av. 

Johan Nordenfelt tror att nuvarande bostadspriser redan har justerats för förväntade räntesänkningar, vilket innebär att när dessa sänkningar sker kanske de inte påverkar priserna nämnvärt.

Den stora effekten tror han snarare att folk börjar våga agera. Ett uppdämt behov av bostadsbyte har funnits, men osäkerheten har hållit många tillbaka. Men nu börjar mäklarna märka att allt fler dyker upp på visningarna och budgivningarna börjar komma igång.

– På det sättet tror jag vi får en mycket högre aktivitetsnivå, att det är så styrkan visar sig snarare än att priserna kommer att öka så mycket för de är egentligen rätt höga. 

Att bostadspriserna idag ligger cirka 10 procent från toppen är en återställning till läget före pandemin, då bolåneräntan låg på 1,5 procent. Bopriserna har alltså inte påverkats så mycket som man skulle kunna tro av det högre ränteläget. Förväntningar om räntesänkningar har fått bopriserna att stå emot så pass mycket som de har gjort. 

För höga förväntningar 

Samtidigt har många räntereferenser på cirka 2 procent till skillnad mot de 5 procent vi har nu. Därför kan det krävas flera sänkningar för att möta nuvarande förväntansbild, konstaterar Johan Nordenfelt. 

Erik Olsson Bostadsindex visar likt andra mätningar en trend, där prisförväntningarnas uppgång har fått mer fäste och tagit fart. 

Enligt SEB:s noteringar prissätter marknaden just nu att Riksbanken sänker styrräntan med knappt 100 punkter i år, och att den första sänkningen är fullt inprisad först i juni.