Staffan Tell: Blir bostadspolitiken mer aktiv framöver?

I måndags tog finansminister Elisabeth Svantesson emot ett antal förslag på omfattande reformer för bostadsmarknaden från den så kallade Produktivitetskommissionen.

Detta är en kommenterande text från Hemnets PR-chef Staffan Tell.

Staffan Tell, Hemnets PR-chef.

I sitt delbetänkande påpekar kommissionen att vissa strukturella hinder har bromsat bostadsbyggandet i Sverige under en längre tid. I ett försök att vända denna trend föreslår kommissionen en radikal översyn av den nuvarande bostadspolitiken för att förbättra förutsättningarna för bostadsbyggandet. Bland annat föreslås förenklingar av regelverk och kortare processer för planläggning samt ett omprövat planmonopol som kan göra det lättare för nya aktörer att etablera sig på marknaden.

Andra förslag är introduktion av fri hyressättning i nyproduktion samt förändringar i strandskyddet, åtgärder som kan öka både tillgången och variationen av bostäder.

”Sverige har under flera år haft en svag produktivitetsutveckling, och det är avgörande att vi vidtar åtgärder för att stärka både den privata och offentliga sektorns produktivitet,” sade Svantesson vid mottagandet av betänkandet. ”Dessa förslag kommer nu att noggrant analyseras innan de bereds vidare i Regeringskansliet.”

”Frågan är hur troligt det är att förslagen blir verklighet”

De föreslagna åtgärder väntas inte bara öka tillgången på bostäder utan även bidra till att stimulera ekonomisk tillväxt och öka den allmänna produktiviteten i landet.

Frågan är hur troligt det är att förslagen blir verklighet. Förslag om friare hyressättning och justerad fastighetsskatt har varit röda skynken i den politiska debatten under de senaste decennierna. De flesta bedömare är överens om att det krävs ett smörgåsbord av reformer som sannolikt skulle vara impopulära hos i stora delar av väljarkåren.

För att driva igenom en sådan politik krävs en överenskommelse över blockgränserna med spelregler som ska gälla över lång tid. Under de senaste åren har vi sett sådana överenskommelser om bland annat energi, försvar och migration. Det positivt med nya perspektiv som kan leda till en ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Ökad produktivitet är såklart en positiv aspekt men det handlar också om människors förmåga att uppfylla sina livsdrömmar och självförverkligande. Även om det återstår att se om den politiska viljan och ledarskapet kommer att räcka till är det positivt med en energiinjektion i det bostadspolitiska samtalet.

Om du är intresserad av att förstå bostadsmarknaden så lyssna på Vägen hem. Podden programleds av Staffan Tell, PR-chef och Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Här kan du lyssna på avsnittet:

Spotify:

Apple Podcasts: