Riksbanken sänker styrräntan – för första gången på åtta år

Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter, från 4 till 3,75 procent. Det är den första räntesänkningen sedan 2016. Beskedet var relativt förväntat och flera av storbankerna hade en sänkning i sina prognoser. Samtidigt flaggar Riksbanken att det kan komma ytterligare två räntesänkningar under året. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Med en styrränta på 4 procent har de större bankerna den senaste tiden haft en listränta för rörligt bolån på runt 5 procent. För den med bolån på 3 miljoner kronor innebär en bolåneränta på 5 procent en månadsutgift före ränteavdrag på 12 500 kronor. En höjning på 0,25 procentenheter, som vissa experter förutspått, hade inneburit en ökad ränteutgift på 625 kronor per månad före skatteavdrag.

Ett positivt besked för hushållen

Det är nu två år sedan Riksbanken började höja styrräntan för att dämpa den stigande inflationen. Detta fick direkt stor påverkan på, den då, ovanligt starka bostadsmarknaden. Stigande priser och hög aktivitet byttes snabbt mot prisfall med ökad försiktighet och oro. Hittills under 2024 har bostadspriser och aktiviteten på marknaden tydligt återhämtas. Sannolikt är det framför allt en effekt av en förväntad sjunkande ränta

– Att räntan nu börjar sänkas är ett positivt besked för hushållen som överlag haft det tufft de senaste två åren. Bostadsmarknaden har sedan tidigare börjat prisa in de sänkningar vi nu ser, vilket drivit upp bostadspriserna under året. Men att sänkningen nu kommer får sannolikt en viss symbolisk betydelse då det blir bekräftat att räntan nu sjunker. Fler aktörer på bostadsmarknad kommer nu att våga agera, vilket kommer påverka både aktiviteten och prisutvecklingen positivt, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Nästa räntebesked från Riksbanken kommer i slutet av juni.