Lättare för studenter att köpa bostad

Antagningsbeskedet för höstens universitets- och högskoleutbildningar har kommit, med över 400 000 sökande. Många drömmer om att äga sitt boende, men höga bostadspriser och strikta bankkrav gör det utmanande. Ny statistik från Hemnet visar dock att priserna på mindre lägenheter i studentstäder har sjunkit, vilket förbättrar studenternas möjligheter att köpa bostad.

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Priserna på mindre lägenheter i studentstäder har sjunkit, vilket gör det lättare för studenter att köpa en bostad.

Genomsnittspriserna för en etta varierar stort mellan landets universitetsstäder. De högsta priserna finns i Stockholm, där kostar en enrumslägenhet i snitt 3 miljoner kronor. Det är mer än fem gånger högre än i Sundsvall – som är den universitetsstad med de lägsta priserna. Där kostar en etta drygt 550 000 kronor. 

Rekordstort utbud av ettor

Trots de höga prisnivåerna är möjligheterna att köpa en bostad för många bättre än för ett par år sedan. Priserna på ettor är nu tydligt lägre än under 2022. Samtidigt är utbudet av enrumslägenheter rekordhögt, vilket ökar möjligheten att hitta en bostad. I hälften av universitetsstäderna är priserna på ettor nu också lägre än de var för ett år sedan.

I Karlstad, Umeå, Växjö och Eskilstuna har genomsnittspriset för enrumslägenheter sjunkit med mer än 15 procent sedan 2022. I Stockholm, där priserna är de högsta i landet, har prisminskningen varit minst. Där har priserna bara sjunkit med 4 procent sedan 2022.

En av de största utmaningarna vid köp av en bostad är kontantinsatsen, den summa som köparen behöver betala kontant vid bostadsköpet. Insatsen är 15 procent av köpesumman, vilket innebär att den är som högst där bostadspriserna är högst. I Stockholm krävs en kontantinsats på 445 000 kronor vid köp av en genomsnittlig etta, jämfört med 83 000 kronor i Sundsvall.  

Höga räntor försvårar

– Att köpa en bostad som student är en stor utmaning, trots att priserna på de flesta håll kommit ner en bra bit från tidigare toppnivåer. Förutom kontantinsatsen ställer bankerna också krav på inkomst, vilket gör det omöjligt för de flesta studenter som inte har ekonomisk hjälp från föräldrar eller andra anhöriga, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. 

Då räntorna ligger på betydligt högre nivåer idag än för ett par år sedan, har det också blivit svårare för många föräldrar att hjälpa till, tillägger han.