”Räkna med en aktiv bostadsmarknad i höst”

Vad är det egentligen som påverkar marknaden just nu? Och vad bör köpare och säljare hålla koll på? Hemnets Staffan Tell ger en nulägesbild och belyser de viktigaste faktorerna som formar marknaden i höst.

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Detta är en kommenterande text från Hemnets presstalesperson Staffan Tell.

Staffan Tell, Hemnets presstalesperson

Rekordhögt utbud kan skapa möjligheter – och utmaningar

Just nu ser vi ett rekordhögt utbud av bostäder till salu. I augusti fanns det 74 140 bostäder på marknaden, vilket är en ökning med hela 28 procent jämfört med samma månad förra året. 

Det ökade utbudet beror delvis på att fler bostäder har lagts ut till försäljning. Enligt Hemnet sattes 21 493 nya bostäder ut på marknaden i augusti, vilket är rekord för en augustimånad och 10 procent högre än samma månad förra året. Detta, i kombination med längre försäljningstider, bidrar till det ovanligt höga utbudet.

Det höga utbudet gör att det finns mer att välja på, vilket förbättrar möjligheterna för den som är på jakt efter en ny bostad. Den andra sidan av myntet för säljare är såklart att ett högre utbud kan betyda hårdare konkurrens om köparna. Då blir köparnas prisförväntningar och köpintention extra viktiga faktorer för rörligheten på marknaden.

Vad betyder stigande prisförväntningar för marknaden?

Under 2024 har vi sett en ökning i prisförväntningarna bland köpare. I september trodde 48 procent av besökarna på Hemnet att priserna skulle stiga, en ökning från 43 procent i augusti. Samtidigt förväntar sig säljare mer betalt för sina bostäder, vilket märks på de höga utgångspriserna – den högsta nivån sedan maj 2022 och 7 procent högre än samma månad förra året.

Denna gemensamma förväntan på stigande priser kan bidra till en ökad aktivitet på marknaden, då köpare som tror på stigande priser är mer benägna att agera snabbt för att undvika framtida prisökningar. Det är också intressant att notera att andelen besökare på Hemnet som planerar att köpa en bostad närmaste sex månaderna ligger på 43 procent, vilket är en historiskt sett hög nivå.

Bättre förutsättningar för köpare och säljare att mötas

De senaste åren har präglats av en utdragen dragkamp mellan köpare och säljare, där köparna letade efter reapriser medan säljarna drömde om rekordförsäljningar. Nu ser det dock ut som att marknaden kan röra sig mot ett läge där det finns bättre förutsättningar för att parterna ska kunna enas om pris. Med fler bostäder på marknaden och en mer stabil ekonomisk miljö – präglad av minskande inflation och annonserade räntesänkningar – kan det finnas goda möjligheter för en mer harmonisk marknad där minskad osäkerhet gör att fler köpare och säljare kan komma överens.

Hur ska man tänka som köpare och säljare?

Det är lätt att bli teoretisk när man planerar bostadsaffären, men en bostad handlar om mer än bara ekonomi. Vi flyttar ofta för att vår livssituation ändras och att inte komma vidare på sin bostadsresa kan betyda att vi sätter livet på paus.

För den som funderar på att köpa bostad bör möjligheter och behov styra snarare än ett försök att “tajma” marknaden. Priserna är fortfarande en bra bit under rekordnivåerna som noterades under våren 2022 och en hel del tyder på att de kommer stiga framöver i takt med att räntorna sjunker.

Säljare, å andra sidan, gör klokt i att ha realistiska förväntningar på priset och att inte vänta på bättre tider. Om priserna ökar i framtiden får man förvisso mer betalt men ofta ska man ju också köpa en bostad som då har blivit dyrare. Om man ska byta till en högre priskategori är det särskilt gynnsamt att göra det innan priserna ökar.

Sammantaget finns det alltså mycket goda förutsättningar för både köpare och säljare att göra sin livs kanske största och viktigaste affär i höst.