Efter räntebeskedet – lägenhetspriserna ökar

I slutet av augusti sänkte Riksbanken styrräntan för andra gången i år. Samtidigt flaggar Riksbanken för att det kan komma ytterligare tre sänkningar under året. Nu visar statistik från Hemnet att räntesänkningarna har haft en märkbar inverkan på prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

När Riksbanken i våras sänkte räntan för första gången på många år, fick det direkt effekt på bostadsmarknaden. Bland annat genom tydligt stigande priser. Efter en något svagare prisutveckling än normalt under sommaren har priserna nu återigen börjat stiga. Effekten är särskilt tydligt efter den senaste räntesänkningen som skedde den 20 augusti. 

Sommarens prisutveckling bör tolkas med försiktighet, eftersom både aktiviteten och antalet försäljningar minskar under denna period. Priserna påverkas då i hög grad av sammansättningen.

Stor effekt

Det genomsnittliga lägenhetspriset har under de senaste fyra veckorna legat över 47 000 kronor per kvadratmeter, vilket motsvarar en årlig ökningstakt på över 5 procent. Med andra ord är genomsnittspriserna på lägenheter idag 5 procent högre än för ett år sedan.

– Ibland hörs röster om att kommande räntesänkningar är inprisade i dagens prisnivå på bostadsmarknaden. Men när man tittar på prisutvecklingen är det uppenbart hur stor effekt räntesänkningarna har fått. Trots att det vid båda tillfällena har varit förväntade sänkningar från Riksbanken. Återstår att se om kommande förmodande räntesänkningar får samma effekt som de vi sett hittills, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Stockholm och Malmö sticker ut som kommuner där prisutvecklingen på lägenhetsmarknaden varit stark. I Stockholms län är prisnivån de senaste fyra veckorna strax över 70 000 per kvadratmeter. Det är till och med högre än motsvarande period 2021. 

Läs även: Därför finns det osäkerhet kring inflationen framöver

Statistiken baseras på inrapporterade slutpriser till Hemnet.