Här är bostäderna som stått emot prisfallet bäst

Sedan några månader har bostadspriserna börjat vända uppåt igen. Trots det är priserna en bra bit ifrån pristoppen från 2022. Ny statistik från Hemnet visar att marknadens efterfrågan har förändrats, vilket har varit en relativ fördel för yteffektiva lägenheter. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Efter många år med noll- och minusränta började styrräntan stiga snabbt i maj 2022. För många hushåll var det första gången som man, i ägt boende, upplevde stigande räntor och räntekostnader som pressade hushållsekonomin. Denna räntekänslighet fick också snabbt effekt på bostadsmarknaden. Med detta ökade efterfrågan på yteffektiva bostäder relativt sett, vilket avspeglas i den prisutveckling vi haft sedan dess. 

Sedan tolvmånadersperioden för räntehöjningen i maj 2022 till idag har stora tvårumslägenheter gått ner med 6,2 procent. Samtidigt har mindre tvårumslägenheter gått ner med 4,4 procent. Det är en stor skillnad när man jämför två tolvmånadersperioder. Mönstret är också desamma för ettor och treor. De bostäder som prismässigt tappat mest sedan räntan började höjas i maj 2022 är stora ettor. För dessa bostadstyper har priserna backat med 8,8 procent. Att jämföra med en minskning på 5 procent för små enrumslägenheter. 

Fortsatt markant skillnad

Under ett drygt år ökade lägenhetspriserna i årstakt, men skillnaderna i prisförändring mellan de olika bostadstyperna är fortsatt markanta.

– Det är tydligt att kostnadsmedvetenheten har ökat i takt med att räntor och inflation stigit. Till följd av de ökade räntekostnaderna drar spekulanterna generellt också ner på antalet kvadratmeter. Idag blir det mer uppenbart än tidigare att varje extra kvadratmeter i en lägenhet kostar. Inte bara då bostaden köps, utan också i form av högre ränteutgifter varje månad, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. 

Han fortsätter:

– Under pandemiåren var utvecklingen den motsatta. Då efterfrågades mer yta i större utsträckning samtidigt som räntan var historiskt låg. Under den perioden steg de stora bostäderna inom varje rumstyp generellt mer i pris än de mindre, yteffektiva lägenheterna.

Statistiken baseras på inrapporterade försäljningar till Hemnet. Lägenheterna är uppdelade i större och mindre utifrån medianantalet kvadratmeter i varje rumstyp. Det innebär att hälften av lägenheterna inom varje rumstyp räknas som mindre och hälften som större.