Rekordhöga priser för nyproducerade lägenheter  

Marknaden för nyproducerade bostäder är fortsatt trög, trots räntesänkningar. Nu visar ny statistik från Hemnet att prisskillnaden mellan nyproducerade lägenheter och lägenheter på andrahandsmarknaden aldrig varit större.  

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker

Priserna på andrahandsmarknaden började sjunka våren 2022 när styrräntan började höjas. För nyproduktionen fortsatte dock priserna öka vilket skapade ett stort prisgap mellan de två marknaderna. De stora prisskillnaderna blev en relativ nackdel för nyproduktionen som bidrog till ett rekordlågt antal försäljningar av nyproducerade bostäder. 

Med ett viss eftersläp korrigerades dock priserna även på produktionsmarknaden men i slutet av 2023 när signaler om att styrräntan toppat började priserna på nyproducerade bostäder återigen stiga. Det har fortsatt sedan dess och idag är prisskillnaderna mellan lägenheter i nyproduktionen och på andrahandsmarknaden återigen rekordstort.

”Inga tecken på förbättring”

Genomsnittspriset för en nyproducerad lägenhet som publicerats de senaste sex månaderna är 55 000 kronor per kvadratmeter. Siffran kan jämföras med 42 000 kronor per kvadratmeter på andrahandsmarknaden.

– På andrahandsmarknaden justeras priserna till rådande köpkraft relativt snabbt. Men för nyproduktionen blir det idag svårt att få ihop kalkylerna med priser som matchar köpkraften när byggkostnaderna stigit så kraftigt de senaste åren. De historiskt stora prisskillnaderna skapar en relativ nackdel för nyproduktionen, vilket återspeglas i det låga antalet försäljningar på produktionsmarknaden. En konsekvens av detta är ett kraftigt minskat byggande, och vi ser i dagsläget inte några tecken på att det är på väg att förbättras, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.