Köparbarometern oktober: Fler tror på stabila priser framöver

Prisförväntningarna bland bostads­köpare stabiliseras på höga i nivåer i oktober. Andelen köpare som tror på stigande priser minskar något – och även andelen som tror på sjunkande priser. Fler tror nu istället på stillastående priser, visar Hemnets Köparbarometer.

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Av de tillfrågade köparna var det 46 procent som uppgav att de tror på stigande bostadspriser de kommande sex månaderna, en minskning med 2 procentenheter sedan septembers mätning. Även andelen köpare som tror på sjunkande bostadspriser minskar med två procentenheter, från 13 % i september till 11 i oktober. Det innebär en tangerad historisk lägstanivå för andelen som tror på prisnedgång. Sammantaget innebär det ett nettoresultat för Hemnets Köparbarometer på +35 procentenheter, oförändrat jämfört med september månad.

Det är andelen som tror på oförändrade bostads­priser som ökar i oktober. Av de tillfrågade köparna var det 43 procent som uppgav att de tror på oförändrade priser de kommande sex månaderna. Jämfört med september månad är det en ökning med 5 procentenheter.

– Marknaden fortsatte att visa styrka under september, med stigande priser och fler försäljningar. Efter de räntesänkningarna vi hade i maj och augusti såg vi tydliga effekter på både prisutvecklingen och på bostadsmarknaden generellt. Vi får avvakta och se om den senaste sänkningen får samma tydliga effekt, men det verkar inte påverkat prisförväntningarna i någon större utsträckning denna gång, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Andel köpare som tror på:

Stigande priser: 45,7 procent (48,1% föregående månad)

Sjunkande priser: 11,0 procent (13,5% föregående månad)

Oförändrade priser: 43,3 procent (38,4% föregående månad)

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 185 personer mellan 1-3 oktober.

Om Hemnets Köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostadspriserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.

Läs även:Köparbarometern september.