Trenden håller i sig – försäljningstiderna fortsätter öka

Den tid då nästan alla bostäder såldes inom några veckor är över. I över två år har det tagit längre tid att sälja bostäder. Ny statistik från Hemnet visar att den trenden fortsätter, men det finns stora skillnader beroende på var i landet man befinner sig.

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. 

Under tredje kvartalet tog det i genomsnitt 35 dagar att sälja en villa och 29 dagar för en lägenhet. Det är en ökning med 3 respektive 5 dagar jämfört med samma period förra året. Jämfört med 2021 tar det nu nästan dubbelt så lång tid att sälja en bostad, vilket visar hur marknaden har förändrats.

I Stockholm, där försäljningstiden är lägst, såldes lägenheter i genomsnitt efter 21 dagar och villor efter 28 dagar under det tredje kvartalet. I Kronoberg, där säljtiderna var längst, tog det i genomsnitt 48 dagar att sälja en villa och nästan 3 månader för en lägenhet.

En av de främsta orsakerna till längre säljtider är att både bostadsköpare och banker är mer försiktiga. En undersökning från Hemnet i oktober visade att 65 procent av bostadsköparna vill sälja sin nuvarande bostad innan de köper en ny. Även om detta är en minskning från 71 procent i februari, är det fortfarande mycket högre än innan räntorna började stiga våren 2022.

Att sälja sin bostad innan man köper en ny kan vara en smart strategi och är ibland ett krav från banken för att få lån. Det minskar stressen för säljaren, vilket leder till längre säljtider. När säljtiderna ökar, ökar också utbudet. I dag är säljtiderna dubbelt så långa som 2021, och veckoutbudet har också fördubblats. Bostäder ligger till salu i genomsnitt fyra veckor innan de säljs, vilket gör att de syns i utbudet fyra gånger, jämfört med två veckor 2021.

Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar: 

– Försäljningstiderna forsätter att stiga och andelen bostadsbytare som skulle välja att sälja först är fortsatt på höga nivåer. Nu kan det dock vara läge att som bostadsbytare fundera på att köpa först. Priserna har stigit de senaste månaderna och sannolikt kommer räntan fortsätta sänkas. I ett sådant läge är det mer ekonomiskt förmånligt att köpa innan man säljer. Dessutom är det också det sätt som de flesta bostadsbytare normalt föredrar. Så för de bostadsbytare som har goda ekonomiska marginaler kan det nu vara klokt att överväga att köpa ny bostad innan man säljer, säger han.

Säljtiden baseras på antal dagar en bostad legat till salu på Hemnet innan den säljs och redovisas som medianantalet. Endast bostäder som sålts på successionsmarknaden har inkluderats i underlaget. Undersökningen genomfördes på Hemnet under oktober 2024 med totalt 3 770 respondenter.