Byt fönster och höj värdet på huset

Funderar du på att byta ut dina gamla fönster? När det är dags för ett fönsterbyte finns det flera saker att ha koll på, som val av material, stil och funktioner. Här går vi tillsammans med Elitfönster igenom hur dina nya fönster blir en investering som lönar sig i längden.

Det finns många anledningar till att byta ut dina fönster. Kanske märker du att det alltid är kallt eller drar vid fönstret, att de blivit gamla eller inte passar husets stil? Förutom ett snyggare hus innebär ett fönsterbyte att du sparar energi – och pengar.

Kvalitet lönar sig

I snitt byter svenskar fönster mellan 1-2 gånger i livet, därför är det viktigt att det blir rätt när det väl görs. Då ett fönsterbyte ofta är en stor investering är det många som kanske väljer ett billigare alternativ, men att välja kvalitetsfönster lönar sig i längden. 

Klicka här för att se hela Elitfönsters utbud hos Bygghemma.

– Om du satsar på ett kvalitetsfönster som kanske kostar lite mer i inköp, så lönar det sig om de sitter på plats i 50 år. Se till att välja ett fönster som klarat alla tester och är från en renommerad tillverkare, säger Anders Rydén, produktspecialist på Elitfönster.

Har du aldrig bytt fönster och är osäker på hur du ska gå tillväga? Då kan det vara en bra idé att ta hjälp från en snickare. Då slipper du oroa dig, samtidigt som du får en skräddarsydd lösning, monterat och klart.

Sätt stilen med nya fönster

Bor du i ett modernt hus kan Elitfönsters mest populära modell, Original Alu Vridfönster, vara något för dig. Ett vridfönster öppnas utåt och kan vridas runt 180 grader utanför fasaden vilket underlättar fönsterputsningen. Modellen har ett stilrent uttryck med aluminiumbeklädd utsida. Något som inte bara ökar fönstrets livslängd – utan även minimerar underhållet.

Vill du se vridfönster från Elitfönster? Klicka här.

– Det är viktigt att tänka på vilka fönster som passar ditt hus. Fönster har stor betydelse för husets karaktär. Det som passar en funkisvilla passar inte alltid en sekelskiftesvilla – och tvärtom, säger Anders Rydén.

Är fönster med spröjs något för dig? Ta reda på det här.

Har du istället ett äldre hus är modellen Retro perfekt, ett modernt fönster med nostalgisk känsla. Det är ett lättskött och välisolerat 3-glasfönster med spröjs och beslag i traditionell stil. Till sommarstugan är MF Duo, ett enklare 2-glasfönster med trädetaljer och sidohängd öppning en populär modell.

Utöver husets stil behöver du ta hänsyn till var fönsterna är placerade. Alla fönster på nedervåningen behöver kanske inte kunna öppnas så länge du kommer åt att putsa dem utifrån och har möjligheter till vädring. Men på övervåningen är det klokt att välja öppningsbara som du kan komma åt när det är dags för putsning.

Höj husets värde och spara pengar

Väljer du rätt fönster kan köpet snabbt bli en investering som lönar sig. Förutom att det förlänger husets livslängd, kan ett fönsterbyte höja värdet, både genom att uppvärmningskostnaderna sänks och utseendet förbättras. 

När du ska investera i nya fönster ska du leta efter fönster med energiglas och ett lågt U-värde. Energiglas innebär att glaset har en speciell beläggning som minskar både värmeförlusterna och kallras och förbättrar därmed även inomhusklimatet. 

Vill du se hela Elitfönster utbud hos Bygghemma – klicka här.

– Elkonsumtionen påverkas av vilka fönster du väljer. Energieffektiva fönster minskar risken för kallras, samtidigt som du kan spara mycket pengar och gör en investering för miljön, säger Anders Rydén avslutningsvis.