Bevara torpet – så rustar du upp det
Drömmer du om ett charmigt sommartorp? Vi ger dig 7 tips att tänka på innan du påbörjar renoveringen av ditt historiska hem. Att äga och vårda ett torp innebär ett stort ansvar – låt oss vägleda dig på resan.
1. Skynda långsamt
Börja med att dokumentera huset och gör en plan där det står beskrivet hur du vill renovera det. Riv inte ut saker i onödan utan låt gärna ursprungliga dörrar, tapeter och golv finnas kvar. Det tar längre tid, men ger ditt sommarhus mycket charm.
3. Ta dit en besiktningsman
Om ni upptäckter skador på fritidshuset så får ni inte glömma att deflesta hus går att rädda. Det kan vara värt att anlita en besiktningsmanmed inriktning på byggnadsvård. De är specialiserade på äldre hus ochkan upptäcka dolda fel som är svåra att se i vanliga fall.
4. Kolla att kakelugnen fungerar
Finns det kakelugn i ditt torp? Då är det bara att gratulera! Kakelugnar ärvackra att titta på och är härliga värmekällor. Anlita en licensierad sotaresom sotar i skorstenen och provtrycker rökkanalerna innan ni flyttar inför att vara på den säkra sidan.
5. Ta inte vattnet för givet
Om du har en egen brunn så är det viktigt kolla att avloppssystemet är godkänt. En provkontroll av vattnet bör även göras för att se om vattnet är tjänligt. Vänd er till kommunens miljöförvaltning som kan ge tips på hur du går tillväga.
6. Ta hand om husets fasad
När färgen flagnar på husets fasad så kan det vara dags att måla om.Om det är målat med Falu rödfärg så räcker det med att borsta ner dengamla färgen med en stålborste innan huset målas med ny slamfärg.
7. Renovera gamla fönster
Om det endast är någon del av fönstret som är rutten så går det oftast bra att bara byta ut bara den delen, istället för hela fönstret. Saknas bara en ruta kan den ersättas mot gammalt glas eller nytt handblåst glas. Ibland kan dock ett fönsterbyte vara på sin plats.