Gårdar till salu – fyra gårdar som får hjärtat att klappa

Vill du drömma dig bort bland vackra gårdar och miljöer för en stund? Då har du kommit rätt. 55 hektar mark, parkliknande trädgård eller enastående utsikt över fält. Här listar vi fyra vackra gårdar.

Letar du efter din drömgård? Se samtliga gårdar som är till salu.

Foto: Bengt Evertsson och Martin Lindeskog.

Vackert boende omringat av egen gård 

Den här gården totalrenoverades mellan 2006 och 2011. Då gjordes bostaden, som ursprungligen uppfördes 1848, om till ett bekvämt och modernt boende. Samtidigt finns snart två sekler gamla detaljer, såsom båleväggar, dubbeldörrar, eldstäder och tapeter bevarade.

– Det som sticker ut med Elleböke är att man har tänkt minst två gånger under renoveringen. Detta för att kunna kombinera det gamla vackra med den moderna bekvämligheten, resultatet är enastående, säger mäklaren Martin Lindeskog på Areal, som förmedlas bostaden. 

Här kan du se mer av Elleböke.

Foto: Mäklarhuset Ängelholm.

Hästgård med parkliknande trädgård 

Trädgården är stor och parkliknande. Här finns mängder med växter och träd såsom äpple, körsbär, plommon, krusbär, päron, jordgubbar, vinbär, havtorn och till och med en egen vinodling. Här finns även ett stall med tre hästboxar, uppvärmd sadelkammare, garage, carport och verkstad. Intill huset finns dessutom ett charmigt växthus för minnesvärda stunder. 

– Gården är i behov av kärlek för att återfå sin forna glans. Den ligger belägen i idylliska Mjöhult och har stor potential, säger mäklaren Ulrika Sörensen på Mäklarhuset Ängelholm, som förmedlar bostaden. 

Här kan du se mer av Mjöhultsvägen 596.

Foto: Stad&Land.

Byle Gård med skärgårdsläge

Byle Gård är en vacker och välskött Roslagsgård med fina omgivningar som ligger nära havet, men ändå skyddat. Här finns en stilfull mangårdsbyggnad med vacker trädgård, välskötta ekonomibyggnader och en mysig gäststuga. Dessutom ingår en inredd sjöbod med bastu, bryggor med segelbåtsdjup , både vid Bylehamn och inne i Björköfjärden.

– Det är sällan som det säljs liknade gårdar, oftast bara en gång per generation. Det här är en gård som har allt man kan önska, säger mäklaren Susanne Berglund Aléx på Stad&Land, som förmedlar bostaden. 

Här kan du se mer av Bylehamnsvägen 15.

Foto: Jakobssons Bjäremäklaren.

Välskött gård med enastående utsikt

På Bjärehalvöns sydsida hittar vi gården med generösa ytor och vacker utsikt. Huvudhuset, som är byggt som två skepp, är väl tilltaget och lämpat att dela av till två separata bostäder. I köket kan du laga mat samtidigt som du blickar ut över havet. Här finns plats för en stor familj då huset har många sovrum, flertalet sällskapsrum och uteplats med vy ner över åkrarna.

– Det här är en mycket välskött gård. Här finns två bostadshus och ekonomibyggnader med oändligt många möjligheter. Här kan man exempelvis bedriva egen verksamhet, uthyrning, hästgård eller ha ett generationsboende. Det finns även möjlighet att köpa intilliggande mark på ca 20 ha, säger mäklaren Anna Gustavsson på Jakobssons Bjäremäklaren, som förmedlar bostaden.

Här kan du se mer av Utflyttarvägen 37, 39A och 39B.

Är du sugen att flytta ut på landet och köpa gård? Här kommer några tips!

Att flytta ut på landet och köpa en gård kan vara en dröm för många. Tänk dig ett lugnt liv med en egen trädgård, djur och vidsträckta fält. Men innan du tar steget finns det en del att tänka på. Här är några punkter att överväga:

Syftet med gården

Hobby eller yrke: Är du mest intresserad av ett lugnt liv på landet med några få djur och en liten trädgård? Eller har du större ambitioner, som att driva ett fullskaligt jordbruk? Dina ambitioner kommer att påverka storleken på gården du letar efter, liksom vilken typ av utrustning och kunskap du behöver.

Djur eller odling: Vill du ha kreatur, fjäderfä eller kanske en binäring? Eller drömmer du om stora odlingar med grönsaker, frukt eller spannmål? Ditt intresseområde kommer att påverka valet av mark, byggnader och utrustning.

Ekonomiska överväganden

Startkostnader: Gårdens inköpspris är bara början. Äldre gårdar kan kräva stora renoveringar. Maskiner, stängsel och andra förnödenheter kan också bli dyra.

Driftskostnader: Energi, underhåll, skatter, försäkringar, djurfoder och frön är bara några av de löpande kostnader du kan förvänta dig. Att sätta upp en budget i förväg hjälper dig att förstå vad du ger dig in på.

Gårdens läge

Avstånd till närmaste stad: Även om tanken på avskildhet kan vara lockande, tänk på praktikaliteter som skoltransport, tillgång till sjukvård och var du ska handla.

Jordkvalitet: En bördig jord kan göra skillnad för ditt jordbruksresultat. Be om jordanalyser eller utför egna tester för att se vilka typer av grödor marken är mest lämpad för.

Tillstånd och regelverk

Zonindelning: Vissa områden kan ha restriktioner mot vissa typer av verksamheter eller byggnader. Det är viktigt att känna till dessa innan du köper.

Djurhållning: Lokala och nationella regler kan påverka allt från vilka djur du får hålla till hur de ska skötas och i vilken omfattning.

Infrastruktur och bekvämligheter

Vägkvalitet: Åtkomst till din gård året runt, särskilt under svåra väderförhållanden, är avgörande. Undersök vägens skick och vem som är ansvarig för underhållet.

El, vatten och avlopp: Moderna bekvämligheter kan saknas eller vara föråldrade på en gammal gård. Se till att systemen är pålitliga eller var beredd på nödvändiga uppgraderingar.

Nätverk och gemenskap

Närliggande bönder: Att ha goda relationer med grannarna kan vara ovärderligt. De kan erbjuda råd, hjälp med utrustning eller till och med partnerskap i vissa projekt.

Lokala föreningar: Att delta i lokala lantbruks- eller bygrupper kan ge dig tillgång till värdefulla resurser och skapa en känsla av gemenskap.

Förberedelse och utbildning

Kurser: Det är alltid bra att friska upp eller utöka dina kunskaper. Lokala jordbruksuniversitet eller föreningar kan erbjuda kurser.

Planering: En framgångsrik gård kräver framförhållning. Kartlägg dina mål och skapa en detaljerad affärsplan för att nå dem.

Livsstilsförändringar

Arbetstimmar: Att driva en gård är hårt arbete. Väder, djur och skördar väntar inte. Förvänta dig långa dagar, särskilt under skördetider.

Säsongsvariationer: Arbetsbelastningen kan variera kraftigt mellan säsonger. Förbered dig mentalt och fysiskt för dessa skiftningar.

Att äga och driva en gård är ett stort ansvar som kräver mycket planering och arbete, men belöningen i form av livskvalitet, självförsörjning och förbindelse med naturen kan vara oöverträffad. Med rätt förberedelse kan du göra ditt lantliga drömliv till verklighet.S

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.