Experten: ”Så sover du bättre”

Är det dåligt att hålla på med mobilen innan läggdags? Hur ser en bra kvällsrutin ut? Och hur kan du somna snabbare? Här har vi, tillsammans med Emmas sömnforskare, gått igenom vanliga frågor om sömn. 

Foto: Emma

Drömmer du också om att vakna upp utvilad och redo för dagen? Med hjälp av sömnexperterna på Emma.se kan din dröm bli verklighet. Både deras madrass Emma Original och resårmadrassen Emma Diamond har utsetts till bäst i test av det oberoende test- och researchföretaget Testfakta

Din sömn påverkas av många olika faktorer, en vanlig fråga många ställer sig är om du sover sämre om du håller på med telefonen innan läggdags. Theresa Schnorbach, psykolog och sömnforskare på Emma, berättar att det kan ha en negativ effekt på sömnen. 

Just nu är många av Emmas produkter på rea – här kan du se mer.

– Sociala medier, tv-serier och nyheter kan göra oss upprörda eller oroliga, vilket i sin tur ger en negativ påverkan på vårt välbefinnande och även på vår sömnkvalitet, säger Theresa.

Theresa Schnorbach är psykolog och sömnforskare på Emma. Foto: Emma.

Slipp övertänka på kvällen

Något annat som är viktigt för en god natts sömn är kvalitén på din säng. Emma vill, genom forskning, tester och dataanalyser lägga fullt fokus på att förbättra världens sömn. Därför är alla produkter utvecklade och designade av ett dedikerat forskningsteam med sömnexperter inom hälsa och sömn. 

Emmas Diamond bäddmadrass är det självklara premiumvalet i Emmas sortiment. Madrassen har optimal tryckavlastning i alla sovställningar. Dessutom är det översta lagret i Diamond Degree-material väldigt bra på att leda bort överskottsvärme och reglera temperaturen. 

Klicka här för att läsa mer om Emmas Diamond-madrass.

Foto: Emma

Med en bra madrass kommer du långt. Med det finns annat som kan ställa sig i vägen för bra sömn. Många upplever att det är svårt att slappna av på kvällen och att stress kopplat till arbetet följer med in i sovrummet. Theresa berättar att det bästa du kan göra är att stänga av alla arbetsrelaterade program på din dator. 

– Meddela din omgivning att du håller på att dra ner på tempot och att du återkommer till dem imorgon. Om det är någonting specifikt som oroar eller stressar dig – skriv ner det och ta hand om det under morgondagen. Försök alltid avsluta med en positiv känsla, säger Theresa. 

Så kan du somna snabbare  

Ett annat vanligt problem är att det tar lång tid att somna om kvällarna. Tänk på att inte dricka koffein för sent på dagen eftersom det kan hålla dig vaken i många timmar. Försök även komma till ro i tid och skapa en positiv känsla i kroppen. Theresa förklarar dessutom att regelbundenhet i din kvällsrutin är nyckeln – eftersom det ger kroppen en fast rytm. 

Vill du se mer av Emmas sortiment? Klicka här.

– Försök hålla dig till samma tider när du somnar och vaknar. Läs en bok, tillbringa tid med din familj eller ta en skön promenad, säger hon avslutningsvis. 

Eftersom det är viktigt att prova och känna på en produkt mer än under bara tio minuter i en butik, erbjuder Emma 100 nätters provsömn med fri frakt. Om du mot förmodan inte är helt nöjd efter prövoperioden har du fri retur och full återbetalning. Dessutom har du alltid 10 års garanti.