Pampig våning på Östermalm till salu – för 60 miljoner 

På en av Sveriges dyraste adresser hittar vi en riktig pärla från 1886 – ”Den Eklundska våningen”. Med pampiga utsmyckningar och bevarade originaldetaljer är det här en bostad för dig som söker något utöver det vanliga. Nyfiken?

Flera rikligt dekorerade rum i fil. Foto: Mehdi Bagherzadeh /Eklund Stockholm New York.

På Floragatan 21 på Östermalm i Stockholm hittar vi våningen från 1886 som lockat många nyfikna Hemnet-besökare. Bostaden kallas “Den Eklundska våningen” efter F.T.G Eklund – som bodde här med sin familj under tidigt 1900-tal. Tidigare bestod bostaden av tre separata våningar, dessa slogs dock samman till ett våningsplan under Eklunds tid (cirka 1918-1919). I samband med ihopslagningen renoverades våningen i ”historisk anda”, med bland annat salonger i 1700-talsstil. Idag är det återigen tre separata våningar på plan två.

– Det här är ingen dussinvara. Den här våningen är unik och behöver en ägare som uppskattar den här typen av stil. Vill man måla allt vitt, och riva väggar får man nog leta efter en annan typ av bostad, säger Petra von Krusenstierna, mäklare på Eklund Stockholm New York, som förmedlar objektet. Hon syftar på att fastigheten är byggnadsminnesförklarad, vilket kortfattat innebär att den inte får rivas eller ändras till det yttre. Samma gäller mycket av den fasta inredningen i våningen.

En stor hall med dekorativ snickerier. Foto: Mehdi Bagherzadeh /Eklund Stockholm New York.

Totalt är den på 279 kvadratmeter, fördelat på 7 rum och kök. Här kan du njuta av vackra stuckaturer och ornament, flera rum i fil, kakelugnar, en lång serveringsgång, tre balkonger, flera entréer – allt i sengustaviansk stil (cirka 1785-1810). I våningen finns också en takmålning i salen, signerad konstnären Vicke Andrén – som bland annat ligger bakom takmålningar på Kungliga Operan och Gustaf Vasa kyrka. 

– Jag har aldrig sett något liknande. Det är som att kliva in på Drottningholms slott. Nu ska vi se till att hitta någon som uppskattar den här fantastiska våningen, säger Petra von Krusenstierna. 

Våningen ligger ute på Hemnet med ett utgångspris på 60 miljoner kronor. Vill du veta mer om den? Klicka här! 

Salen med både takmålning och kakelugn. Foto: Mehdi Bagherzadeh/Eklund Stockholm New York.