Townhouse på Södermalm lockar tusentals

Mitt bland Södermalms kulturkvarter med anor från 1600-talet hittar vi det charmiga boendet som blev veckans klicktopp under vecka 45 och 46. Här får du townhouse-känsla med egen entré och uteplats på den lummiga innergården.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Bild: Fastighetsbyrån Stockholm – Södermalm.

Att gå på Yttersta tvärgränd på Södermalm i Stockholm är nästan som att resa tillbaka i tiden. Bakom en av gatuportarna ligger ett unikt boende som sällan kommer ut på marknaden. En bostadsrätt som blir som ett eget townhouse med sina tre plan och skyddad uteplats i västerläge. 

– Att bo på Yttersta Tvärgränd är som att bo i en egen liten Bullerby, fast mitt i stan. När man öppnar den stora träporten och går in på den pittoreska gården så tystnar världen utanför. Här bor man mitt i stan men det är bara fåglarna som hörs och man blir påmind om svunna tider i detta vackra kulturkvarter, säger Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån Stockholm, som förmedlar objektet. 

Bild: Fastighetsbyrån Stockholm – Södermalm.

Bostaden är 101 kvadratmeter om fem rum och kök. När du kommer in möts du av hallen som ligger i anslutning till köket och matplatsen.

– Yttersta Tvärgränd är en 140 meter lång gågata där fastigheterna höll på att förfalla under 80-talet men räddades. Under sommartid är innergården magisk med den egna uteplatsen samt gräsmatta, vackra planteringar med fruktträd, bärbuskar, klätterväxter, rosor, syren, schersmin och spirea, säger Pia-Lotta Svensson.

På andra våningen ligger tre sovrum, allrum och badrum. Från sovrummen kan du se ut mot innergården eller mot Yttersta tvärgränds takåsar. Här går även en trappa upp till vinden som idag används som master bedroom.

Bild: Fastighetsbyrån Stockholm – Södermalm.

Den pittoreska gränden med sin historiska miljö har många gånger avbildats i såväl måleri som film.  

– Den unika miljön med en bevarad stadsgata från äldre tid har använts för inspelning av flera filmer, bland annat Anderssonskans Kalle. Många konstnärer har genom året avbildat Yttersta Tvärgränd i olika former, säger Pia-Lotta Svensson.

Objektet har kommit upp i över 31 700 klick på Hemnet. Mäklaren Pia-Lotta är inte förvånad över uppmärksamheten då den här typen av bostad sällan är till salu.

– Intresset har varit mycket stort vilket inte är så konstigt då ett sånt här boende sällan är till salu. Många spekulanter letar efter hus, men ser här en möjlighet att få bo hus-liknande fast kvar i stan, säger hon avslutningsvis.

Vill du läsa mer om objektet? Klicka här.