Tre unika bostadsprojekt – på tre olika platser i landet
Unika hem är något av det bästa som finns, fråga bara Hemnets besökare. I den här artikeln har vi samlat tre unika nyproduktionsprojekt som Riksbyggen bygger i Kiruna, Malmö och Stockholm. Gemensamt för alla tre är att de berättar en historia och att de väcker känslor.
Se var Riksbyggen bygger nära dig, läs mer här.
Känd från tv, närmare bestämt den hyllade tv-serien Bron. Foto: Riksbyggen.
Brf Neo Davidshall, Malmö:
Davidshall är en känd stadsdel i Malmö. Områdets namn kommer från en krog under slutet av 1800-talet som gick under namnet Davids Hall, en plats där Malmöbor gärna tog en smörgås och den i dag ovanliga beställningen en halv öl. Även om krogen är borta och en halv öl har tappat i popularitet är så har Davidshall fortsatt att utvecklas. Det senaste steget i utvecklingen står Riksbyggen för med ombyggnaden av det klassiska polishuset, en byggnad som har stått sedan 80 år och som på senare tid även blivit ”känd från tv” i och med den populära tv-serien”Bron” som är inspelad där.
Emil Nilsson, projektledare Riksbyggen Bostad Syd, menar att det finns en stor nyfikenhet för projektet där polishuset byggs om till bostäder. – Oavsett vem du frågar har alla en synpunkt på hur och vad som ska göras med omvandlingen av det gamla polishuset på Davidshall. Allt från kvinnan på gatan till tillsynsmyndigheten vill alla ge projektet sin karaktär. – Det mest speciella med detta projekt är att det är allt på en och samma gång. Det är en ombyggnad av en unik, nästan ikonisk byggnad med höga krav på att bevara tidstypiska detaljer där vi bevarar trapphus, fönsterbänkar, belysningsarmaturer, kakel, tegel med mera.
Interiör bild från Brf Neo Davidshall. Foto: Riksbyggen.
Det gamla polishusets arkitektur kommer att bevaras och förnyas samtidigt som tre matchande huskroppar byggs på gården. Sammanlagt blir det 122 nya lägenheter med olika planlösningar och storlekar. Lägenheterna i det gamla polishuset får karaktär av våningar med generösa rum och några bevarade detaljer från förr. För att skapa ett enhetligt kvarter kommer även de nybyggda husen inspireras av dåtiden.
Projektet har en stark lokal relevans, hur påverkar det utvecklingen av projektet? – Alla Malmöbor har en eller annan relation till denna byggnad, ofta positiv. Området där det ligger är ett av Malmös hetaste bostadsområden med härliga bostäder från 1920-talet. Därtill har området blivit väldigt intressant med många välrenommerade klädes- modes- och specialistbutiker. Däremellan finns mysiga caféer att vila fötterna på. Det medför att allt vi gör kommer granskas av alla. Lite till ger därför ett väldigt bra uttryck för hur Riksbyggen ser på detta projekt, vi behöver inte omdefiniera området eller förnya kvarteret, vi behöver bara göra Lite till, säger Emil Nilsson.
Läs mer om Brf Davidshall här.
Foto: Riksbyggen
Brf Klockhuset, Beckomberga
Brf Klockhuset är vad Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef på Riksbyggen, beskriver som finalen av bostadutvecklarens omvandling av Beckombergas historiska äldre sjukhusbyggnader.
Bostadsområdet har vuxit fram kring Klockhusparkens 13 000 lummiga kvadratmeter. Totalt har det byggts 322 bostäder som alla andas byggnadernas unika karaktär i form av takhöjd, planlösning och detaljer från en svunnen tid.
Hur har intresset från spekulanter varit? – Riksbyggen är stolta över att vara ett företag som både blickar bakåt, men också är nytänkande. Som annorlunda och inspirerande marknadsföring öppnade vi 2014 en sommarrestaurang i parken, där besökarna fick uppleva områdets historiska miljö kombinerat med god mat i en avslappnad atmosfär. Sedan dess har försäljningen av bostäderna gått över förväntan, säger Mathias Sandberg.
När Riksbyggen planerade Brf Klockhusen höll de flera workshops och medborgardialoger för att få de boendes synpunkter på områdets utveckling. Det är något som la grunden till projektets framgång, menar Mathias Sandberg. – Den täta dialogen med medborgarna har varit en starkt bidragande orsak till områdets popularitet. Att man som boende i Beckombergas ombyggnadsprojekt får en modern bostad med generös takhöjd i tidstypisk 30-tals arkitektur bidrar såklart till områdets popularitet, säger han.
Läs mer om Brf Klockhuset här.
Brf Klockhuset. Foto: Riksbyggen
Utsikten från Brf Fjällvyn i Kiruna. Foto: Riksbyggen.
Brf Fjällvyn, Kiruna:
Få har missat den enorma samhällsförändring som pågår i Kiruna då nästan hela staden ska flyttas på grund av den omfattande gruvdriften. Som en del av detta arbete har Riksbyggen skrivit avtal med LKAB om att bygga cirka 250 bostadsrätter under en tioårsperiod till följd av samhällsomvandlingarna i Malmfälten. Först ut för Riksbyggen är Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter på Luossavaara med utsikt över fjällvärlden.
Lars Lundgren, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Norr, berättar mer om det unika projektet.
– Läget precis nedanför Loussavaara slalombacke i Kiruna med hela vyn mot Kebnekaisemassivet i väster är makalöst fint. Fokus har varit på att ta fasta på vyn, att man ska ha sin balkong och sina vistelseytor vända mot fjället, säger han och fortsätter.
– Projektet har utvecklats för att passa livet på orten. Vi vet till exempel att Kirunaborna uppskattar bastu – därför finns givetvis en gemensamhetsbyggnad med bastu i föreningen. Vi har även tänkt på att underlätta friluftslivet, och sett till att det till exempel finns plats för skidor och annan utrustning i ett lätt accessbart förråd.
Foto: Riksbyggen.
Hur har intresset från spekulanter varit? – Intresset har varit stort. Försäljningen har gått över förväntan. Nästan alla lägenheter är sålda, men ännu finns en handfull lägenheter kvar. Att försäljningen gått så bra är ett kvitto på att de bostäder som vi på Riksbyggen kan erbjuda både är attraktiva och att många har möjlighet att efterfråga dessa utan att vi tummar på kvalitet eller hållbarhetsaspekten, säger Lars Lundgren.