Spara pengar i nya Parkstråket

I Malmös nya bostadsområde Sege Park bygger Derome kvarteret Parkstråket med 18 moderna radhus. Målsättningen med projektet är att erbjuda en hög levnadsstandard som varken tär på planeten eller på privatekonomin för de som flyttar in. 

Foto: Derome

Sege Park och Parkstråket präglas av hållbara och smarta lösningar, där husen byggs så klimatneutralt som möjligt. Hushållselen kommer från solceller på taken och materialen är valda med stor omsorg. Både stomme och fasad- och takmaterial består av trä och bidrar till en låg energiförbrukning.

När visningshuset skulle inredas var det en självklarhet att använda återbruk och inredaren Sanna Evers från Myrorna fick en budget på 30 000 kronor för att inreda. Under två dagar i maj skapade hon magi i det nyproducerade tvåplanshuset.

Skapa känsla och personlighet

Sanna utgick från planritningen och ville inte övermöblera, utan istället utnyttja varje kvadratmeter på bästa sätt. Hon understryker att när du inreder en bostad måste det vara praktiskt och inspirera till en vardag i huset.

Klicka här för att läsa mer om Parkstråket.

– Jag tycker det är helt fel utgångspunkt att skapa nytt i nytt. Du skapar hem med känsla och personlighet, inte en utställningslokal för andra att beundra. De flesta har saker med historier och minnen kopplat till dem, och det är de sakerna som blir DNA i ditt hem, säger Sanna.

Hon fortsätter: 

– Låt mormors skål och släktbyrå stå framme och kanske kan farmors gamla virkade dukar bli kuddfodral? Kan du inte sy själv så lämna in till en skräddare, det kostar inte mycket.

Foto: Derome

”Begagnat istället för nytt”

När du letar möbler på andrahandsmarknaden är det bra att använda en moodboard, den hjälper dig att hålla dig till ditt tema och formspråk. För att lyckas med second hand behöver du öva på att sålla bland utbudet, men också på att forma en inre bild av hur produkten kommer att se ut när den är uppiffad och klar i ditt hem.

– Om du ska få ihop bra möbler måste du ge det tid. Det är den stora skillnaden mellan att köpa begagnat och nytt. Jag har ett vant och kritiskt öga som hjälper mig i arbetet. Ju mer du tränar på second hand, desto bättre blir du, säger Sanna.

Foto: Derome

Den öppna planlösningen med vardagsrummet och matplats fick en rejäl soffa och en färgklick till bord. De stora fönstren mot baksidan hjälper till att släppa in mycket ljus. På det mer privata plan två pryds barnrummet av väggfigurer och de två sovrummen med sängar, sängbord och förvaring.

Hur gick det då? För inredningen i tvåplanshuset om 115 kvm, blev slutsumman 28 000 kronor. Utan att ha en enda möbel från början går det alltså att få ett varmt, ombonat och personligt hem för en bråkdel av priset av att köpa nytt. Dessutom är det bättre för miljön.

Är du nyfiken på husen i Parkstråket? Kontakta mäklaren Maria Dahl på Croisette på 0708-17 58 96 eller [email protected].

Vill du läsa mer om Parkstråket? Klicka här.

Fakta om Parkstråket i Sege Park, Malmö

Hustyp: Radhus

Antal rum: 4 rum & kök

Boyta: 115 kvm

Pris: från 5 550 000 kr

Inflyttning från: 1 mars 2024

Arkitekt: White Arkitekter