Skärpningen av amorteringskravet fick stor effekt på mindre bostäder
För ett par veckor sedan presenterades ett förslag om att slopa det förstärkta amorteringskravet som infördes 2018. Statistik från Hemnet visar att skärpningen fick stor effekt när det infördes – framförallt på mindre bostäder.
Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.
Erik Holmberg, Hemnets Marknadsanalytiker.
Under 2017 (året innan det förstärkta amorteringskravet infördes) var medianpriset för en enrumslägenhet 1,75 miljoner. Idag är motsvarande pris 1,6 miljoner, 5 procent lägre. För övriga lägenhetstyper är utvecklingen en annan. Medianpriset för en tvåa har stigit med 4 procent sedan 2017. För lägenheter med fem rum eller fler har medianpriset ökat med 25 procent när man jämför helåret 2017 med helåret 2024.
Det är inte bara priserna som har utvecklats på olika sätt de senaste åren, utan även antalet försäljningar. Under den senaste tolvmånadersperioden har antalet sålda bostäder med fem rum eller fler ökat med 20 procent jämfört med 2017, medan försäljningen av ettor har minskat med 1 procent.
Erik Holmberg, Hemnets Marknadsanalytiker, kommenterar:
– Sammanfattningsvis kan man konstatera att ju större lägenhet, desto större ökning av aktivitet och starkare prisutveckling. Kreditrestriktioner, ökad efterfrågan på större bostäder till följd av ökade möjligheter till hemarbete och den senaste årens högre räntor har fått stora effekter på bostadsmarknaden. Alla dessa faktorer har relativt sett missgynnat prisutvecklingen för de mindre bostäderna, som oftare efterfrågas av förstagångsköpare, unga och andra som generellt kan ses som mindre kapitalstarka grupper. Man kan argumentera för att amorteringskraven delvis fått avsedd effekt. Men samtidigt har också aktiviteten minskat mest för de mindre lägenheterna. Så även om priserna på enrumslägenheter hållits nere så har det inte lett till fler försäljningar, säger han.