Stor loppisguide – allt du behöver veta
Äntligen är det är dags att gå loss på landets alla loppisar. Nu kan du ta dig tiden att leta efter riktigt unika och charmiga fynd samtidigt som du är snäll mot både plånboken och miljön.
Kläder, möbler, porslin, krukor – på loppis kan du fynda allt möjligt. Vi reder ut vad som är bra att tänka på när man är ute och fyndar, vad som ligger i ropet just nu och hur du prutar på bästa sätt.
Porslin. Ett säkert kort när det kommer till loppisfynd är helt klart porslin. Letar du servis till sommartorpet? Eller samlar du på udda kaffekoppar? Här kan man strosa omkring och beskåda blomstermotiv som slingrar sig längs med kanterna på små assietter. Letar du riktigt noga kanske du äntligen hittar det där sista fatet som kompletterar din favoritservis!
Lampor. Charmiga gamla lampskärmar är populära – och det finns mycket av dem på loppisar. Här har man chansen att äntligen hitta den där udda, snygga lampan som ingen annan har hemma. Är du ute efter en komplett lampa är det bra att dubbelkolla så elen fungerar och om kontakten är jordad.
Keramik finns det gott om på loppisar – krukor i olika storlekar, knasiga burkar och skulpturer i organiska former. Man kan hitta allt från populära märken till unika, handgjorda produkter.
Möbler. På större, välsorterade loppmarknader kan man hitta allt från stora matbord och skåp till stolar och byråer. Se till att ha koll på de mått du behöver innan du ger dig av mot loppisen. Kanske har du tur och får tag i en designklassiker?
Kläder och accessoarer finns det alltid mängder av – både för vuxna och barn. Ta din tid och leta noga i lådorna. Finns möjligheten är det en god idé att prova plaggen på plats, så slipper du komma hem med onödiga köp.
5 tips när du handlar på loppis:
1. Var ute i god tid Oftast går de bästa sakerna åt först, kolla därför upp när loppisen öppnar och försök hänga på låset. Dessutom kan det vara skönt att slippa trängseln.
2. Var trevligHälsa på den som har loppisen och småprata gärna. Vänligheten ökar chansen att få ett bättre pris om du skulle hitta någonting du gärna vill ha, men anser är för dyrt.
3. Pruta med respektAtt ställa frågan till säljaren om det går att göra någonting åt priset är helt klart att föredra framför att lägga ett skambud.
4. Förbered dig Förbered en lista över saker som du söker och ha med den under dagen. Det är lätt att bli distraherad av det stora utbudet.
5. Skaffa loppisvännerHitta vänner som delar ditt intresse. Då kan ni både ta sällskap under långa loppisdagar och spana på fynd åt varandra.