”Karamellig” sekelskiftesvilla på Öland lockar

Har du alltid drömt om ett eget ställe på Öland? Det här huset i Färjestaden har nyligen genomgått en totalrenovering. Samtidigt har stort fokus legat på att bevara den genuina, charmiga känslan. 

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Med fem rum på 145 kvadratmeter finns det gott om plats för den stora familjen. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling.

På tomten som är 3 400 kvadratmeter stor, ligger fastigheten som ursprungligen uppfördes 1901. Mellan 2022 och 2023 genomgick huset en totalrenovering. Resultatet är ett nytt hus i ett äldre, charmigt skal. 

– Vi ville behålla den gamla vackra kostymen på framsidan, för att sedan mötas av 2023 när man går runt huset och ser det nya som gjorts. Vi älskar blandningen av det gamla genuina hantverk som gjorts tillsammans med ett modernt funktionellt hem för en familj, säger säljarna. 

Betonggolv med golvvärme. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling.

För att bevara husets karaktär tillverkades ytterdörrarna nya, men som kopior av de gamla. I övrigt har säljarna valt att visa tydligt vilka delar som är nya, och inte göra de i samma stil som ursprungshuset. De valde att klä burspråket i plåt för att det skulle passa fint ihop med husets äldsta delar. 

– Huset har stått i byn sedan mitten av 1800-talet. Det finns en vas stående i ett fönster som har stått där i många år, den har donerats av en man som är uppvuxen där, säger mäklaren Pål Pettersson på Erik Olsson Fastighetsförmedling, som förmedlar objektet. 

Väggarna är målade med egentillverkad äggoljetempera. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Inomhus är alla väggar målade med egentillverkad äggoljetempera, vilket gör att väggarna nästan byter nyans beroende på dagens ljus. Den inredda ladan har en pampig känsla med luftig takhöjd, gjutet golv och rejäla balkar. 

– Färgen var det första vi föll för och den har vi behållit, men bytt kulör på fönster och dörrar för att få ett piggt, karamelligt uttryck. Man ska bli glad när man ser det! Innergården mellan ladan och huset för tankarna till Toscana, allt vill växa där och alla vill vara där, säger säljarna.

Skyddad innergården med Ölandssten. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling.

– När huset först lades ut så var det oerhört många som besökte annonsen och hörde av sig, många tycker om det säljarna har gjort med huset, säger Pål Pettersson avslutningsvis.

Vill du se mer av huset på Öland? Klicka här.