Hälsingegård från 1600-talet till salu: ”Renoverats varsamt”

Har du någon gång drömt om att äga en gård, stor nog att familj och vänner kan samlas på en och samma plats? Just nu ligger Gammel-Grans ute på Hemnet, en genuin och charmig Hälsingegård med anor från 1600-talet. Kika in.

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Den historiska gården Gammel-Grans är just till salu. Foto: Ulrika Berggren Höglund/ Historiska hem.

I Ovanåkers kommun ligger Hälsingegården Gammel-Grans. Gården består av två vackra hus: ett bostadshus och en bagarstuga. I bygden kallar man gården för “kulturhuset” och det är troligen det äldsta huset i Alfta, berättar Charlotte Pellas, mäklare på Historiska Hem, som förmedlar objektet.

– Folk i bygden har berättat många fina och intressanta historier om huset som verkat som en samlingsplats för bröllop och annat. Huset är högt och vackert beläget och har alltid legat på samma plats på den gamla byvägen mellan Bollnäs och Edsby, säger hon.

Breda plankor klär golv, väggar och tak. Foto: Ulrika Berggren Höglund/ Historiska hem.

I bostadshuset, med anor från 1600-talet, finns många äldre och unika detaljer bevarade. I förstugan sitter väggpanel som tidigare var ett innertak från 1700-talet. En trappa upp finns schablonmålade paneler – även de med en ansenlig ålder.

Golv, tak och väggar kläs av breda plankor med flera hundra år på nacken. Gamla dörrar, handsmidda beslag och eldstäder – ja, allt finns kvar. Huset har renoverats varsamt i samarbete med länsantikvarie samt uppdateras med moderniteter. Bostadshuset på 138 kvadratmeter omfattar fem rum, varav tre sovrum.

Gården är rik på vackra detaljer. Foto: Ulrika Berggren Höglund/ Historiska hem.

Även i bagarstugan finns vackra takmålningar. Förutom att stugan användes för just storbak, tjänade den som sommarbostad eller som bostad för äldre generationer. Längre bak i tiden har det funnits ytterligare byggnader på gården, så som ladugård, loge och stall. Den fina trädgården har en bördig odlingsmark.

– Det var ett förhållandevis stort jordbruk som bedrevs här, säger Charlotte Pellas.

Bredvid boningshuset finns även en bagarstuga. Foto: Ulrika Berggren Höglund/ Historiska hem.

Gården ligger ute på Hemnet med ett utgångspris på 3 250 000 kronor. Vill du veta mer? Klicka här!