Varannan villa säljs under utgångspris – men priserna stiger

Bostadsmarknaden börjar visa tecken på återhämtning, men dagens läge skiljer sig markant från tidigare. Ny statistik från Hemnet visar att varannan villa säljs under utgångspriset – samtidigt som priserna stiger.

Få nyheter om bostadsmarknaden i din inkorg varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker.

Under tredje kvartalet såldes 47 procent av villorna till ett pris lägre än det ursprungliga utgångspriset. Av dessa hade 15 procent ett slutpris som var minst 10 procent under utgångspriset. Det står i stark kontrast till villamarknadens toppår 2021, då 80 procent av villorna såldes över utgångspris. Då var den så kallade budpremien, skillnaden mellan utgångspris och slutpris, i genomsnitt 12 procent över utgångspriset. En siffra som kan jämföras med dagens -1 procent.

Läs även: Fler tror på stabila priser framöver.

Förändringen beror främst på en försiktigare marknad och en minskad köpkraft hos spekulanterna. Men det finns även en förändrad dynamik, där säljarna håller fast vid utgångspriserna i högre grad än tidigare. På årsbasis har slutpriserna sjunkit med 12 procent från toppen, medan utgångspriserna bara har minskat med 4 procent. Under både augusti och september låg det genomsnittliga utgångspriset för en villa på cirka 4 miljoner kronor – den högsta nivån någonsin, med undantag för några månader våren 2022.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker, kommenterar:

– Det kan vara lätt att tro att det är köparens marknad och att det finns fyndlägen, med tanke på hur många bostäder som säljs under utgångspris. Men det är viktigt att komma ihåg att tillgångspriserna ligger högt, och att marknaden ser helt annorlunda ut jämfört med tidigare år. Trots att marknaden har återhämtat sig kraftigt det senaste året, säljs fortfarande många bostäder till priser under utgångspris. Som köpare idag är det avgörande att förstå att ett köp under utgångspris inte automatiskt innebär att du gjort en bättre affär. Utgångspriset är godtyckligt satt och har begränsad betydelse – det är slutpriset som räknas, säger han.